Dezerty
Co si dát po výborné polévce, pizze a těstovinách? No přece sladkou tečku v podobě italského dezertu! Itálie nabízí několik různých druhů. Podívejme se teď na některé z nich…
- Panna cotta – smetana svařená se želatinou, mlékem a cukrem, podává se s ovocnou polevou a karamelem
- Tiramisu – sýr mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem (případně šlehačkou), speciální piškoty namočené do silného espressa (může být ochuceno italským mandlovým likérem Amaretto) a práškové kakao (na posypání povrchu dezertu)
- Zabaglione – lehký vyšlehaný krém, obsahuje syrové žloutky, cukr, sladké víno a na ozdobení se používá ušlehaný bílek (někdy šlehačka)
- Zuccotto – dlouhé piškoty namáčené v likéru Amaretto, dvě vrstvy náplně oddělené opět namáčenými piškoty, jedna část náplně se skládá ze sýru ricotta smíchaného s cukrem, kousky kandovaného ovoce, mandlovými vločkami a drobnými kousky čokolády, do druhé části náplně se ještě přidává kakao, to celé se přikryje piškoty máčenými v likéru a povrch se posype kakaem
- Gelato – zmrzlina, která obsahuje mléko, smetanu, různé druhy cukru a čerstvé ovoce (případně oříškové pyré)
- Crostata – křehké těsto s různými variantami náplně – nutella, marmeláda, ovoce
- Cannolo – trubička z těsta se sladkou krémovou náplní, která obvykle obsahuje sýr ricotta, kraje se mohou posypat buď drcenými pistáciemi, čokoládou, koktejlovými třešněmi, nebo nakládanou kůrou citrusů
- Torta della nonna – křehké těsto, posypka z piniových oříšků, krémová náplň z mléka, cukru a vanilky